Sko og Boots til heste eller ponyer.

 

mens der i reglerne om Concours de Tradition, står at man skal have sko på. Formanden for udvalget Concours de Traditon, Henrik Køier Andersen, har lagt følgende ud på facebook:

"Ved almindelige stævner, er der ikke noget krav om sko i reglerne. Men her har man altid en dyrlæge med, som kontrollerer hestene på hvilet mellem etaperne på maratonruten. Derudover kan der være kontrol, både før dressur og forhindringskørsel.


De fleste ruter til Concours de Tradition er på mellem 12 og 17 kilometer, som skal køres med en hastighed på mellem 9 og 13 km/t. Ruten er oftest på almindelig asfaltvej. Problemet er, at vi ved Concours de Tradition, ikke har noget krav om dyrlæge ved afvikling af konkurrencen. Så vi kan ikke kontrollere hestene, hverken før eller efter ruten.


Der står i reglerne at hestene skal have sko på, da det er det mest hensigtsmæssige ved kørsel på landevej.
Boots er jo også sko, så dem kan man køre med uden at søge om dispensation. Hesteskoen blev jo opfundet meget hurtigt efter, at man begyndte at anvende hesten som ride- og trækdyr, da man fandt ud af, at den hurtigt blev halt, når den gik barfodet.


I dag hvor vi så kører meget på asfalt, er skoen blevet en endnu mere vigtig ting for at skåne hestens hov.
Jeg kører selv meget med mine heste og får i nogle perioder nye sko på hver anden uge. Hvis mine heste gik barfodet, så kunne jeg ikke forestille mig, hvilken smerte mine heste hurtigt ville stå med, når der ikke var mere hov tilbage at gå på.


Men det, som du er inde på, er om hobbykuske kan deltage i Concours de Tradition, på lokalt plan med heste eller ponyer uden sko. Jeg synes, at vi skal lade det komme an på en prøve og se, hvordan det går.
I forbindelse med tilmeldingen skriver man, at man kører uden sko, så man er opmærksom på det i forbindelse med afvikling af forhindringskørsel. Jeg er sikker på, at de fleste ville stoppe, eller skridte hjem, hvis der er en hest, som bliver halt som følge af, at den har gået barfodet på asfalt på en lang rute i en pæn hastighed. Men det kunne jo ske, at der er en kusk som ikke er opmærksom på det.
Det ville være rigtig dårlig reklame for køresporten, hvis der er nogen, som kører med en halt hest.
I nogle tilfælde afvikler vi Concours de Tradition i forbindelse med dyrskuer, Store Hestedag eller andre arrangementer, hvor der er mange hestefolk tilstede. Så derfor vil det være vigtigt, at dommeren har mulighed for at stoppe ekvipagen, hvis der er en hest, som er synligt halt.


Jeg vil dog stadig for hestenes skyld anbefale at anvende Boots, hvis man ikke ønsker at køre med jernsko.
Vi laver en tilføjelse i reglementet om, at man må anvende Boots. Du er velkommen til at lægge mit svar ud i offentligheden uden at spørge mig først."